Hoe kun je een stressreactie tegengaan?

Het menselijk lichaam maakt geen onderscheid tussen stressbronnen: stress = stress. Dus of je nu stress ervaart door een schrikreactie uit een gebeurtenis (zoals bijna met de fiets vallen of het ervaren van druk op het werk) of een gedachte het lichaam kan op dezelfde of een vergelijkbare manier reageren. 

Het geeft namelijk een stressreactie.

Misschien heb je het verhaal al eens gehoord over de oermens. Bij een situatie die niet ‘normaal’ was voor de oermens ging hij over in overlevingsstand. Hierin waren maar twee mogelijkheden: vechten of vluchten. Nu in 2020 zijn we nog steeds gericht op overleven en onze gedachten zijn continu alert op dreigingen, met lichamelijke kenmerken als het plotseling versnellen van je hartslag, misschien zelfs een verhoogde ademhaling. Wat je ervaart is het lichaam dat zich voorbereid op snelheid te maken om in actie te komen en hiervoor is zuurstof nodig. 

Wat belangrijk is om te weten is dat in stressvolle situatie er adrenaline vrijkomt. Adrenaline stimuleert het vrijkomen van glucose en vet uit de opslagplaatsen van het lichaam om brandstof te creëren. Op het moment dat je deze vrijgekomen brandstof niet (volledig) gebruikt wordt deze weer opgeslagen als in het lichaam. Tegelijkertijd zorgt de vrijgekomen glucose voor een verhoogd honger gevoel, waardoor je meer kan gaan eten dan nodig is en wat kan leiden tot overgewicht of zelfs obesitas. 

Hoe kunnen we dit verminderen?

De focus ligt op het verminderen van stress en het verbeteren van de algehele gezondheid. In het geval van stress verminderen (en de lichamelijke reacties hierop) kun werken met de 6R’s:

  1. Rust – Ja, we zeggen het iedere donderdagavond ook: minimaal 7-8 uur slaap per nacht. Voldoende slaap is goed om de stressrespons in te dammen.
  2. Relaxatie technieken – Relaxatie zorgt ervoor dat je ademhaling langzaam en dieper wordt. Dit kan je doen door meditatie of yoga, maar je kan het ook doen vanaf een stoel aan de eettafel. Zet de stoel een stuk van de tafel af en ga eens rustig zitten met je rug tegen de leuning. Beide voeten op de grond en je handen liggen rustig op je bovenbenen. Sluit je ogen en adem langzaam in door je neus. Voel dat je buik uitzet terwijl de zuurstof via de neus naar binnen gaat. Adem langzaam uit door de mond en voel wat je lichaam doet. Herhaal dit tot dat je rustiger wordt. 
  3. Recreatie – Geniet! Ondanks dat we in een 1,5 meter maatschappij leven betekend niet dat je niet mag genieten. Ga eens lekker naar buiten voor een wandeling, of geniet eens extra van een spelletje of een boek. Neem eens tijd voor jezelf om te doen wat jij graag doet (mentaal of fysieke recreatie).
  4. Relaties – Blijf verbonden met de mensen om je heen. Ondanks dat we fysiek in een bepaald isolement zitten, betekend het niet dat we onze connecties moeten verliezen. Bel eens een ander op om te vragen het het met ze gaat. Dit zal jou en de ander een goed gevoel geven. 
  5. Routine – Waarom zou nu grote veranderingen toevoegen aan je leven? Blijf consequent. Plotseling moet je van thuis uit werken – sta dan op hetzelfde tijdstip op, richt een kantoor in en werk zoals je normaal zou doen. Wil jij wel iets veranderen of doorbreken in deze periode dan kan dat zeker! Wees echter wel reëel met wat haalbaar is.
  6. Re-evaluatie – Bekijk en evalueer stressvolle momenten zodat ze een volgende keer minder of geen bedreiging meer zijn. Jouw coach is er om je te helpen om in balans te komen, dus wees niet bang om dit te bespreken.

Toch fijn dat je je sterker kan maken door eigenlijk alleen maar meer te genieten! Positieve gedachtes leiden tot meer positiviteit. Alles wat je aandacht geeft groeit. 

Geef dus aandacht aan de juiste dingen in het leven!